Bestuurslid van nlgroeit Monique Ansink staat al 22 jaar aan het hoofd van Jumbo Cargo Products. Met een eigen productie in Nederland en Vietnam en export naar 26 landen. En dit alles met een grote focus op haar ‘stakeholders’ People en Planet. ,,Mensen zien vragen om hulp vaak als een teken van onvermogen, maar het is juist een teken van vermogen.”


1. Wat doet Jumbo Cargo Products in een notendop?

,,We zijn een productiebedrijf van vooral spanbanden met een productielocatie in Nederland en Vietnam. We begonnen in 1999 met het ontwikkelen van goede producten en hebben nu een grote focus op onze ‘stakeholders’ People en Planet.”

2. Je kwam ooit als eerste vrouwelijke accountmanager bij Nestlé terecht. Hoe was dat?

,,Toen ik bij Nestlé kwam was ik op die afdeling inderdaad de enige vrouw, maar eigenlijk keken we daar niet van op. Het was toen normaal dat in dat team alleen maar mannen werkten. Toen wist je niet dat dat eigenlijk heel gek was, net zoals dat we de laatste decennia pas realiseren dat we als mensheid afbreuk doen aan de planeet.”

3. Merk je dat er een verandering is in de rol van vrouwen in het bedrijfsleven sinds toen?

,,Ik merk zeker dat er een verandering is. Vroeger werd me vaker gevraagd om koffie te halen, en ze schaamden zich achteraf ook niet als het bleek dat ik onderdeel was van de meeting. Het riep soms ook wat verwarring op dat ik eigenaar van Jumbo Cargo Products was. Als ik de deur opendeed zeiden sommigen: ‘Ik kom voor de eigenaar van…’ en ik moest vervolgens uitleggen dat ik dat was. Vandaag de dag gebeurt het nog wel eens dat me wordt gevraagd of Jumbo Cargo Products dan een familiebedrijf is, of dat ik het samen met mijn man doe. Maar veel minder dan vroeger.”

4. Wat is volgens jou het belang van ondernemerschap voor de samenleving?

,,Ik denk dat vooral ondernemend gedrag heel belangrijk is voor de samenleving. Als je iets wil bereiken voor jezelf, hoe doe je dat? Ik zie dat nu nog te weinig en het zou leuk zijn als daar meer aandacht aan wordt besteed in het onderwijs. Als je iets graag wil, een plan opstellen met doelen, waar sta je over vijf jaar, welke stappen onderneem je dan… Ondernemen is niet alleen voor ondernemers, het is voor elk teamlid in het bedrijf en in de samenleving.”

5. Je bent bestuurslid van nlgroeit, wat vind jij het mooie aan het mentorprogramma van nlgroeit?

,,Uit onderzoek blijkt dat bedrijven veel van elkaar kunnen leren en zo sneller door moeilijke groeifasen heen gaan. Elk bedrijf maakt namelijk dezelfde soort stappen door, groei van de omzet, groei van het aantal medewerkers… Groei vergt veel aanpassingsvermogen en veel mensen gaan zelf het wiel uitvinden. Bij nlgroeit zijn er op elk gebied (zoals duurzaamheid of internationalisering) mentoren die jou kunnen helpen met hun eigen ervaring. Ook werkt dit als een stok achter de deur. Je wil als ondernemer de volgende meeting namelijk wel aan jouw mentor laten zien waar je voortgang hebt gemaakt. Een mentor spaart daarmee veel gedoe en tijd uit en dat werkt als een vliegwiel.”

6. Waar zie je dat ondernemers zich vaak in laten tegenhouden?

,,Mensen zien het vaak als een teken van onvermogen om hulp te vragen, maar dat is juist een teken van vermogen. Gebruik het advies dat je krijgt voor je eigen groei en ontwikkeling. Ondernemers die hulp hebben gezocht hoor ik vaak zeggen: ‘dat had ik eerder moeten doen’.”

Bron: https://www.kw1prijs.nl/actueel/Monique-Ansink-over-nlgroeit-mentor-werkt-als-een-vliegwiel