Hoe is het om koningin Máxima te ontmoeten? Vijf ervaringsdeskundigen vertellen over het moment dat ze –soms onverwachts– de koningin van dichtbij meemaakten.

Ondernemer: Dankzij Máxima gingen deuren open in Vietnam

Monique Ansink voelde zich de koning te rijk, toen ze in maart 2011 naast –toen nog– prinses Máxima in een busje door Vietnam ‘scheurde’. Met hoge snelheid reden ze, omringd door motor­agenten, door de rode stoplichten naar Ho Chi Minhstad. „Máxima was het wel gewend”, lacht de directeur van Jumbo Cargo Products, die meereisde met een officieel bezoek van Willem-Alexander en Máxima.

Onderweg praatten de twee over de reis en Ansinks bedrijf. „Er reisden wel tachtig ondernemers mee, maar Máxima wist dat wij spanbanden verkopen en dat we in Vietnam gingen starten. Natuurlijk, ze is vast ingefluisterd, maar je moet de informatie wel op het juiste moment reproduceren.”

Door de warmte hadden beide dames last van dikke voeten. „Daar klaagden we over in dat busje: konden we maar met onze benen omhoog bij het zwembad liggen.” Toen Ansink afgelopen december de koningin weer ontmoette bij een ondernemersplatform, haalden de twee herinneringen op aan Vietnam. „Máxima wist nog dat we toen zulke dikke voeten hadden.”

De koningin is niet iemand die met een bloemetje in de hand en een hoedje op alleen maar ja knikt, zegt de zakenvrouw. Tijdens de besloten lunch in Ho Chi Minhstad kwamen pijnpunten bij de handel met Vietnam aan de orde, zoals lonen en kinderarbeid. „Máxima kan dat adresseren, zonder iemand de schuld te geven. Zo van: Dit is een issue, hoe gaan we dat oplossen?”

Over de vraag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de handelsmissies organiseert, of ze de samenwerking tussen haar bedrijf en Vietnam officieel wilde ondertekenen in het bijzijn van het prinselijk paar, hoefde Ansink niet na te denken. Haar Vietnamese partner ging „door het plafond” toen ze ervan hoorde. „Geweldig vond zij het. Máxima staat er eigenlijk alleen naast, maar toch geeft dat zo veel meer cachet.”

Volgens Ansink gaan door de koninklijke aanwezigheid meer deuren open bij een handelsmissie. „CEO’s en regeringsleden ontvangen je met open armen omdat Willem-Alexander en Máxima mee zijn. Anders staan ze echt niet op jou als ondernemer te wachten.” Een reis van het bedrijfsleven met premier Rutte haalt de krant amper of niet, weet ze. „Kom je met Willem-Alex­ander en Máxima, dan is dat voorpaginanieuws.”

Lees het volledige artikel: https://www.rd.nl/artikel/927280-hoe-is-het-om-maxima-te-ontmoeten-vijf-ervaringsverhalen