Een jaar of 10 geleden was er de economische crisis. De restaurants van Nicolette hadden daar weinig last, zo herinnert ze zich. “Ook als het niet goed gaat met de economie, blijven pannenkoeken populair. Mensen willen toch af en toe uit eten gaan, en bij ons is dat goed betaalbaar.” De coronacrisis kwam een stuk harder aan. De horeca ging op slot en Nicolette kwam voor heftige keuzes te staan. “We hadden geen recht op de financiële steun van de overheid waarmee bedrijven personeel kunnen doorbetalen. Daardoor hebben we veel mensen moeten ontslaan. Dat doet echt wel pijn.” Uiteindelijk heeft ze ook één van haar 6 restaurants moeten sluiten. 

Mentor

Nicolette ging al wel vaker naar evenementen van nlgroeit. “Daardoor kwam ik altijd op nieuwe ideeën. Het leek me dan ook een goed plan om via dat netwerk een mentor te zoeken. Uiteindelijk heb ik zo Monique gevonden. Het sprak me aan dat ze een vrouw is. En dat ze in een hele andere sector actief is. Daardoor kan ze met een frisse blik naar mij en mijn bedrijf kijken. Dat is erg fijn.”

Sneltrein

Monique is eigenaar van JUMBO spanbandfabrikant met fabrieken in Nederland en Vietnam. Dit doet ze al meer dan 20 jaar. Het bedrijf verkoopt wereldwijd aan klanten in 25 landen. Van benzinestations tot doe-het-zelf-zaken en bedrijven in transport. Ook Monique werd als ondernemer hard geraakt door de coronacrisis. “Ondernemen voelt vaak alsof je in een sneltrein zit. Maar nu stonden we in één keer stil. Veel van onze klanten gingen dicht. In april en mei van dit jaar kregen we de helft minder geld binnen als normaal.”

Speelgoed

Met haar team keek Monique naar wat ze nog wél konden doen.“Vernieuwing is voor veel bedrijven dé manier om uit een crisis te komen”, zegt ze. “We hebben toen bedacht om speelgoed te maken. Door een spanband tussen twee bomen vast te maken, kunnen kinderen in de tuin spelen. Binnen 2 dagen nadat het online stond, kwam de eerste bestelling binnen. Dat hebben we met gebak gevierd.”

Stip op de horizon

Dat vooruit blijven kijken is iets wat Monique als mentor aan Nicolette probeert mee te geven. “Die stip op de horizon heb ik echt nodig”, weet Nicolette nu. “Als je een moeilijk jaar hebt, denk je soms dat de pijn niet meer voorbijgaat. Maar het is dan heel belangrijk om vooruit te blijven kijken. Dan is het fijn om een mentor te hebben die de goede vragen aan je stelt. En bijvoorbeeld vraagt waarom je 100% gaat voor pannenkoeken. Of wat je eigenlijk leuk vindt aan ondernemen. Want tijdens een crisis is het echt niet altijd even leuk.” 

Raad van advies

Dat het fijn is om van andere ondernemers te leren, weet Monique zelf ook. Ze is lid van de Entrepreneurs Organization. Daar heeft iedereen een clubje van 10 ondernemers om elke maand mee af te spreken. “Daar heb ik altijd veel van geleerd. Het is net alsof je je eigen raad van advies hebt”, zegt Monique. Ze heeft Nicolette overtuigd om lid te worden van dezelfde organisatie voor ondernemers. 

Hard werken

Op dit moment kijkt Nicolette of ze ook buiten Amsterdam restaurants kan openen. En probeert ze pannenkoekenmeel of andere producten in supermarkten te verkopen. Zo hoopt ze haar bedrijf sterker te maken. Zodat het beter voorbereid is op een volgende crisis. Nicolette blikt vol vertrouwen vooruit. “Volgend jaar wordt het nog even hard werken. In 2022 en 2023 willen we alles weer goedmaken.”

Dit interview verscheen ook op de website van aandacht voor elkaar.

Aandacht voor elkaar is een initiatief van de overheid, met als doel om initiatieven te steunen die rond corona in het land zijn ontstaan.


Bron: https://nlgroeit.nl/groeicontent/mentortraject-in-crisistijd/ (16 juni 2022)